Heb je meer gezelligheid in huis aangebracht met een open haard? Dan kom je er al snel achter dat er veel onderhoud bij komt kijken. Na ieder gebruik ben je bezig met het schoonmaken van de haard en de ruimte er omheen. Alleen heb je ook al gedacht aan het schoonmaken van de schoorsteen? Een schoorsteenveger van Univé kan jou hierbij helpen. Je kan hiermee grote gezondheidsproblemen voorkomen en weer optimaal gebruik maken van jouw schoorsteen. Maar wat zijn dan echt de voordelen van het inschakelen van een professional in plaats van de werkzaamheden zelf uitvoeren? 

 

Veel veiligheid in jouw woning

Een eerste voordeel dat je kan verwachten is de veiligheid die je ervoor terugkrijgt in huis. Een openhaard geeft veel knusheid in de avonduren, maar kan ook gevaren opleveren. Creosoot hoopt zich namelijk op in de rookkanalen. Als je niet regelmatig schoonmaakt, ontstaat er een dikke laag die vlam kan vatten. Iets wat je uiteraard niet wilt. De plakkerige substantie wordt daarom bij iedere onderhoudsbeurt aan jouw schoorsteen weggehaald. De veiligheid waarmee het weggehaald wordt, kan je zelf niet garanderen. Een goede reden dus om gebruik te maken van de expertise van een professional. 

 

Meer efficiëntie met een schoonmaak

Een ander voordeel, waar je voor langere tijd van kan genieten, is op het gebied van de prestaties van de schoorsteen en de bijbehorende openhaard. Een verstopte of vuile schoorsteen kan de efficiëntie aanzienlijk verminderen, waardoor rook niet meer kan ontsnappen en het vuur niet meer zo goed kan branden als wanneer alles wel schoon is. Dit betekent ook dat je meer hout moet verbranden om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Je wilt toch ook geen hogere energierekening dan nodig? De professionele schoorsteenveger voorkomt dat je meer geld kwijt bent aan warmte. 

 

Minder hoge kosten door verlenging levensduur

Door het goed onderhouden van de schoorsteen en een schoorsteenveger inhuren kan je de levensduur van de schoorsteen ook aanzienlijk verbeteren. Het vervangen van de schoorsteen is duur en wil je te allen tijde voorkomen. Als je de levensduur verlengt, hoef je deze kostenpost niet meer zo snel te dragen. De opbouw van roet, creosoot en ander vuil zal niet meer voorkomen en je kan jouw geld spenderen aan geheel andere onderdelen van de woning. En dat terwijl je toch optimaal kan genieten van jouw openhaard en de warmte die je hiermee in huis krijgt. 

 

Beter voor het milieu

En wist je ook al dat het schoonmaken van de schoorsteen helpt met het milieu? Een professionele schoorsteenveger haalt niet alleen al het vuil op een goede manier weg en zal dit afvoeren op de juiste manier, ook voorkom je onvolledige verbranding. De schadelijke uitstoot vermindert hiermee aanzienlijk. Al het hout wordt vanaf nu weer goed verbrand en je brengt minder schadelijke stoffen in de lucht. Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat jouw openhaard veel schade aan de omgeving aanbrengt en kan alleen nog maar genieten van het knisperende geluid van het vuur.